In Administratie

Een ondernemer kan met de verklaring uitsluitend zakelijk gebruik voor bestelauto’s aangeven dat hij de bestelauto uitsluitend zakelijk zal gebruiken.
Anders gezegd, dat hij met de bestelauto geen kilometer privé zal rijden.

De Belastingdienst heeft voor deze verklaring een digitaal formulier ter beschikking gesteld. De IB-ondernemer / ZZP’er hoeft geen rittenregistratie meer te voeren nadat hij van de inspecteur een ontvangstbevestiging van de verklaring heeft ontvangen.

De overheid zal met ambulant toezicht controle uitoefenen op het feitelijk gebruik van de bestelauto door de IB-ondernemer / ZZP’er. Daarnaast is de automobilist verplicht om de verklaring in te trekken (en dat aan de Belastingdienst mee te delen) zodra hij de bestelauto wél voor privé gaat gebruiken. De IB-ondernemer / ZZP’-er heeft hier een actieve meldingsplicht. Als privégebruik van de bestelauto blijkt, kan dat tot een naheffingsaanslag inkomstenbelasting (met een forse boete) leiden. De aanslag wordt aan de IB-ondernemer / zzp’er opgelegd.

Voor bestelauto’s gelden diverse specifieke regelingen (naast de verklaring uitsluitend zakelijk gebruik) om de bijtelling voor privégebruik te vermijden. Check of u als ondernemer / zzp’er voldoet aan de diverse voorwaarden om de bijtelling voor de bestelauto’s binnen uw bedrijf achterwege te kunnen laten. U voorkomt daarmee een naheffing.

Veranderingen van gebruik en inruil bestelauto dus op tijd melden!!

U hebt een meldingsplicht om veranderingen rond het zakelijk gebruik van de bestelauto op tijd aan de belastingdienst door te geven.

Recente berichten

Laat een reactie achter