In RegioBank

Mensen die geld opnemen bij een geldautomaat kunnen vanaf dinsdag het nieuwe briefje van 50 euro in handen krijgen. De Nederlandsche Bank begint dan met de verspreiding van het nieuwe bankbiljet.

Het nieuwe briefje van 50 euro is beter beveiligd tegen vervalsing. Het biljet heeft, net als het eerder vernieuwde twintigje, een doorzichtig venster met daarin een hologram met het portret van de mythologische figuur Europa. Verder bevat het een smaragdgroen cijfer en een aantal nieuwe echtheidskenmerken.

De bestaande vijftigjes blijven gewoon geldig als betaalmiddel. De oude briefjes worden geleidelijk uit de roulatie gehaald als ze versleten zijn. Het biljet van 50 euro is het meest gebruikte eurobankbiljet. Er zijn er zo’n 8 miljard van in omloop, meer dan van alle briefjes van 5, 10 en 20 euro samen. Daarmee is bijna de helft van alle eurobankbiljetten een vijftigje.

In de eurobankbiljetten zijn verschillende echtheidskenmerken verwerkt om ze te beschermen tegen valsemunterij. Het is heel gemakkelijk om een eurobankbiljet op echtheid te controleren. Voor beide series bankbiljetten geldt dat u hiervoor de eenvoudige “Voel, kijk en kantel”-methode kunt gebruiken. Voor het gemak staan alle echtheidskenmerken op een rijtje.

Recente berichten

Laat een reactie achter