In Administratie

Valse mail, valse brieven, valse telefoontjes, valse WhatsApp-berichten, valse sms-berichten

Geregeld worden valse berichten verstuurd (e-mails, brieven, WhatsApps, sms) en valse telefoontjes gepleegd. Er bestaan ook valse apps. De afzender lijkt de Belastingdienst, maar is dat niet.

De belastingdienst stuurt nooit een bericht via WhatsApp, sms of mail over bijvoorbeeld betalingsachterstanden. Hebt u hierover een sms, whatsappbericht of e-mail gekregen uit naam van de Belastingdienst? Reageer daar niet op en verwijder het bericht.

Twijfelt u of de Belastingdienst echt de afzender is van een e-mail, post of een telefoontje? Controleer voordat u betaalt of de afzender echt de Belastingdienst is.

De Belastingdienst stuurt nooit berichten via sms met een betaalverzoek. Hebt u een valse sms gekregen uit naam van de Belastingdienst? Reageer daar niet op en verwijder het bericht.

U kunt helpen door valse sms-berichten aan ons door te geven via valse-email@belastingdienst.nl (gebruik dit e-mailadres alleen voor dit soort meldingen). Vermeld zo veel mogelijk gegevens over het bericht, zoals:

  • het telefoonnummer van de afzender
  • het bankrekeningnummer waarop u moet betalen
  • een website of URL die de afzender noemt
  • een screen shot van het bericht

Wat kunt u doen tegen valse e-mails?

Controleer goed wie de afzender van de e-mail is. Klik nooit op een link in een e-mail die u niet vertrouwt en open geen bijlage in zo’n mail. Zorg dat het antivirusprogramma en de firewall van uw computer actueel zijn.

Wat is phishing?

Als criminelen op internet ‘vissen’ naar uw persoonlijke gegevens, heet dat ‘phishing’. U krijgt bijvoorbeeld een e-mail die van de Belastingdienst lijkt te komen. In de e-mail staat een link die naar een website leidt waar u uw persoonlijke gegevens moet invullen. Valse berichten hebben vaak de volgende kenmerken:

  • De tekst is vaak in slecht Nederlands. Maar zowel vertalingen als logo’s en opmaak van teksten worden steeds beter.
  • De boodschap is vaak dat u een belastingteruggaaf krijgt of juist dat u een bedrag moet betalen.
  • Bij e-mail: u wordt gevraagd om op een link te klikken of een bijlage te openen. Of de afzender eindigt niet op @belastingdienst.nl.

Onderstaand een voorbeeld van een vals bericht!

 

Zie voor meer informatie: https://www.fraudehelpdesk.nl/valse-email/belastingteruggave-2020/

 

 

Recente berichten

Laat een reactie achter