In Verzekeringen

Woningbranden hebben vorig jaar 33 mensenlevens geëist. Opvallend is dat er in 43% van de gevallen wel een werkende rookmelder was geplaatst.

De meeste woningbranden ontstaan nog altijd door onvoorzichtigheid bij roken (33%) en technische defecten of verkeerd gebruik van elektrische apparatuur (30%). Dat blijkt uit cijfers die het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) begin april heeft gepubliceerd.

Rookmelders

Het IFV is verontrust omdat er bij bijna de helft van de fatale woningbranden wel een werkende rookmelder aanwezig was. Vaak laat de plaatsing en de kwaliteit van de melders echter te wensen over. Daarom zetten wij enkele tips voor u op een rij.

Waar ophangen?

De beste plek om een rookmelder op te hangen, is het plafond. Plaats de rookmelder altijd tenminste 50 centimeter van de muur of de hoek. Hang er één in de gang of tussen de keuken en de woonkamer en verder tenminste één op elke andere verdieping van uw huis. Plaats de rookmelder bij voorkeur niet in de keuken, de badkamer, de garage of boven de verwarming.

Keurmerk

Kies verder altijd voor een rookmelder met het Europese keurmerk EN 14604. Heeft u al langer een rookmelder? Controleer dan of deze aan dit keurmerk voldoet.

Regelmatig testen

Test uw rookmelder regelmatig, vooral de batterij. Deze gaat gemiddeld een jaar mee. De rookmelder zelf heeft een levensduur van ongeveer 10 jaar. Houd de rookmelder ook goed schoon zodat hij zijn werk optimaal blijft doen.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan gerust contact met ons op.

Recente berichten

Laat een reactie achter