In Verzekeringen

In het weekend uitwaaien in de natuur is heerlijk. Maar loopt de windkracht op en is er sprake van flinke storm? Dan kan je beter veilig thuisblijven. De kans op een ongeluk onderweg is dan namelijk groter. Maar ook al blijf je thuis, je kan altijd te maken krijgen met schade. Bijvoorbeeld als je schutting omwaait, of een boom op het dak van je huis valt. Hoe zit het met stormschade en je verzekeringen? 

Storm in Nederland

Nederland staat bekend om regenachtig weer en grauwe dagen. Maar ook storm komt regelmatig voor.

Wat vergoedt je verzekering? 

Sinds vorig jaar krijgen sommige stormen zelfs een naam: Chiara was de eerste. Officieel spreken we pas van storm bij windkracht 9. Maar verzekeraars houden een ondergrens aan van windkracht 7. Gelukkig, want ook dan kan er al flink wat schade ontstaan. In principe dekt je verzekering alles van waarde dat door wind, regen of overstroming kapot is. Maar let op: niet alle stormschade is verzekerd door één verzekering. Voor schade aan je huis, spullen en auto heb je verschillende verzekeringen nodig. 

Stormschade aan je huis 

Heb je schade aan je huis of dingen die aan je huis vastzitten, zoals de schutting of zonnepanelen? Dan kan je terecht bij je opstalverzekering. Let op: je woning moet dan wel goed onderhouden zijn. Neem bij schade altijd contact op met je verzekeraar. Zij kunnen je helpen en tips geven om verdere schade te voorkomen. Heb je veel schade? Dan komt er een expert langs om de schade op te nemen. Goed om te weten: vaak geldt er bij stormschade een hoger eigen risico dan bij andere soorten schade. De meeste verzekeraars rekenen ongeveer 250 euro. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen, de rest vergoedt de verzekeraar. Check goed welk eigen risico bij jouw verzekering geldt.

Stormschade aan je spullen 

Een storm kan ook schade aan je spullen veroorzaken. De losse spullen vallen onder je inboedelverzekering. Heb je schade aan voorwerpen die in je tuin horen? Dan krijg je een vergoeding van je verzekering. Maar heb je stormschade aan spullen die ‘toevallig’ buiten lagen? Of doordat je ramen en deuren tijdens de storm niet gesloten hebt? Dan worden de kosten niet of niet volledig vergoed. 

Stormschade aan je auto 

Afhankelijk van de soort autoverzekering die je hebt, krijg je een vergoeding bij stormschade. Heb je een verzekering met volledige casco (allrisk)? Dan ben je verzekerd voor schade, wat de windkracht ook is. Bij een verzekering met beperkt casco krijg je stormschade vergoed als er sprake is van minimaal windkracht 7. Heb je alleen een WA-verzekering? Dan krijg je geen kosten vergoed na stormschade. Je bent dan namelijk alleen verzekerd tegen schade die je bij anderen veroorzaakt. 

bron: independer.nl

Recente berichten