In Administratie

Stikstofruimte verleasen in Gelderland vanaf 23 september mogelijk

Stikstofruimte verleasen in de provincie Gelderland is vanaf 23 september mogelijk. Gedeputeerde Staten kondigde eerder al aan het tijdelijk overnemen van stikstofruimte mogelijk te maken, om zo projecten vergund te krijgen.

Extern salderen (zoals Brabant en Zeeland wel doen) daar wil Gelderland nog niet aan. ‘Provincie Gelderland maakt zich zorgen dat extern salderen leidt tot ongecontroleerd opkopen van agrarische bedrijven en het weglekken van stikstofruimte’, schrijft de provincie. ‘Daarnaast kan dit leiden tot ongewenste leegstand en verloedering van het buitengebied. Openstellen van extern salderen met veehouderijen in Gelderland kan pas als goede aanvullende maatregelen zijn genomen om deze ongewenste effecten te voorkomen.’

Tijdelijk minder dieren

Het tijdelijk verleasen van stikstofruimte kan wel interessant zijn voor boeren, denkt de provincie. Door verleasen is het voor een veehouder volgens de provincie aantrekkelijk om tegen een vergoeding tijdelijk minder dieren te houden bijvoorbeeld en de ruimte die dan ontstaat door iemand anders te laten gebruiken.

Recente berichten