In Administratie

De Belastingdienst verlengt een aantal maatregelen voor ondernemers omdat de coronacrisis voortduurt. Het gaat om de volgende maatregelen:

Bijzonder uitstel van betaling

De periode waarin getroffen ondernemers bijzonder uitstel van betaling kunnen aanvragen, is verlengd tot 1 september 2020.

Ondernemers krijgen bij de eerste aanvraag direct drie maanden uitstel van betaling. Voor dat uitstel hoeft maar één keer een verzoek ingediend te worden voor alle aanslagen inkomstenbelasting, premie zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting. Daarnaast kan in dat verzoek apart bijzonder uitstel worden aangevraagd voor de andere belastingen.

Ondernemers kunnen ook voor een langere periode dan drie maanden uitstel aanvragen. Daarbij is van belang dat zoveel mogelijk geld ook echt in de bedrijven blijft. Om dit extra te waarborgen, moeten ondernemers bij uitstel langer dan drie maanden verklaren dat ze geen dividenden en bonussen uitkeren, of eigen aandelen inkopen.

Belasting- en invorderingsrente

De belasting- en invorderingsrente zijn tot 1 oktober 2020 voor alle belastingmiddelen verlaagd naar 0,01%.

Andere belastingmaatregelen

Ook andere belastingmaatregelen, zoals het urencriterium voor zzp’ers, de betaalpauze voor hypotheekverplichtingen en btw-vrijstellingen, worden verlengd tot 1 september 2020.

Naheffingsaanslag btw-aangifte

De komende tijd ontvangen veel ondernemers een naheffingsaanslag voor de btw-aangifte. Vanwege de coronacrisis ligt dat aantal hoger dan normaal. Ondernemers die nog geen bijzonder uitstel van betaling hebben aangevraagd, maar dit wel willen, kunnen direct na ontvangst van de naheffingsaanslag bijzonder uitstel aanvragen voor drie maanden. De Belastingdienst zal de opgelegde betaalverzuimboete vernietigen. Deze boete hoeft niet betaald te worden en er hoeft ook geen bezwaar te worden gemaakt.

Recente berichten