In Verzekeringen

Volgend jaar verwacht de overheid maar liefst 100 miljard euro aan zorg uit te geven. Om te compenseren voor de almaar stijgende kosten in de zorg, zal de zorgpremie omhoog moeten. De premie voor de basisverzekering zal volgend jaar ruim drie tientjes hoger uitkomen op jaarbasis. Het eigen risico blijft gelijk.

De premie voor de basisverzekering, die verplicht is voor iedere Nederlander, wordt volgend jaar 2,75 euro per maand duurder, verwacht het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarmee komt het maandbedrag uit op ongeveer 125,75 euro. 

100 miljard

De verhoging is nodig vanwege de stijgende kosten voor zorg. Dit jaar werkt het ministerie met een begroting van 92,7 miljard euro, volgend jaar is er een bedrag van 100 miljard euro beschikbaar. 

Mensen met een laag inkomen zullen de stijging niet echt in hun portemonnee voelen. De zorgtoeslag gaat namelijk ook omhoog, met maximaal 3 euro per maand, belooft het ministerie. 

Zorgverzekeraars aan zet

Hoe hoog de zorgpremie daadwerkelijk wordt, is nog niet bekend. Dat hangt af van de zorgverzekeraars. Die bepalen zelf wat zij aan premie berekenen en maken dat uiterlijk in november van dit jaar bekend. 

De zorgverzekeraars bepalen hun premies aan de hand van het bedrag dat het demissionaire kabinet nu heeft gegeven. Deze zogeheten nominale premie gaat van 1478 euro dit jaar naar 1509 euro in 2022

Eigen risico blijft gelijk

Het eigen risico, het bedrag dat iedereen zelf moet betalen voor zorg uit het basispakket, blijft gelijk op 385 euro. Hieronder vallen rekeningen voor een röntgenfoto, een ambulancerit of bloedonderzoek. Als de uitgaven boven de 385 euro komen, dan worden deze vergoed. 

bron: www.rtlnieuws.nl

Recente berichten