HGS-Hypotheken-Kennisbank_1720x635

Kennisbank

Kennisbank

Bij het afsluiten van een hypotheek komt u voor diverse keuzes te staan. Keuzes die u waarschijnlijk niet dagelijks maakt, maar die wel belangrijk zijn voor uw dagelijkse leven. Wij helpen u hier graag bij en geven u op onze website veel informatie zodat u zich alvast wat in kunt lezen of om juist het een en ander na te lezen.

Wist u bijvoorbeeld dat HGS Erkend Financieel Adviseur is? Kent u de verschillende hypotheekvormen en weet u wat Nationale Hypotheek Garantie inhoudt? In onze kennisbank lees u hier meer over. Daarnaast vindt u ook informatie over taxaties, de notaris en het Energiespaarbudget waarmee u uw energielabel mogelijk kunt verbeteren.

HGS-Hypotheken-Kennisbank_665x333

 

Wilt u uw hypotheek voortijdig verlengen, de rente middelen of extra aflossen? In onze kennisbank kunt u lezen waar u aan kunt denken. Verder kunt u lezen over de Starterslening, het bouwdepot en waarom er door maatwerk soms meer mogelijk is dan u denkt!

Onze geldverstrekkers

Veelgestelde vragen

Hoeveel u kunt lenen, hangt af van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld:

 • uw leeftijd. 
  Gaat u bijvoorbeeld binnen 10 jaar met pensioen? Dan heeft dit effect op de hoogte van de hypotheek die u kunt krijgen.
 • uw inkomen. 
  De hypotheekverstrekker kijkt naar uw bruto jaarinkomen. In de meeste gevallen mag uw hypotheek maximaal 4,5 keer zo hoog zijn als uw bruto jaarinkomen. 
  Een rekenvoorbeeld: verdient u bruto € 35.000 per jaar? Dan zou uw maximale hypotheek 4,5 x € 35.000 = € 157.500 zijn. 
 • het soort werk dat u doet.
  Bent u startende ondernemer of al jaren ondernemer? Heeft u een vast contract of een flexibel contract? Deze gegevens zeggen iets over uw financiële zekerheid en daarom heeft dit ook invloed op de hoogte van uw hypotheek. 
 • uw vaste maandlasten, zoals alimentatie of schulden. 
  Hiermee kan de bank inschatten wat u maandelijks te besteden heeft. 
 • de waarde van uw woning.

De kosten koper - afgekort k.k., ook wel koperskosten genoemd - zijn de kosten die gemaakt moeten worden om eigenaar van een woning te worden. De kosten koper bestaan uit overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de eigendomsakte.

Koopt u een huis ‘vrij op naam’ dan betekent dit dat de verkoper de kosten voor de overdracht van de woning voor zijn rekening neemt. De kosten voor de woningoverdracht bestaan uit de overdrachtsbelasting, de kadastrale kosten en de notariskosten voor de akte van levering.

‘Vrij op naam’ komen we overigens meestal alleen bij nieuwbouwwoningen tegen. 

Ja, dit is in veel gevallen mogelijk. In sommige gevallen heeft u ook recht op hypotheekrenteaftrek. 

Of een aflossingsvrije hypotheek financieel en fiscaal gezien de beste oplossing is, is niet direct te zeggen. Dat verschilt per situatie. Daarom kijken wij naar het verleden en de toekomst op het moment dat wij u een advies geven.

Bij veel geldverstrekkers is dit mogelijk. Echter, elke geldverstrekker heeft zijn eigen beleid als het gaat over het verstrekken van een hypotheek met betrekking tot de overwaarde. Wij kunnen uiteraard voor u nagaan wat uw mogelijkheden zijn.

Besluit u om uw hypotheek over te sluiten voordat de lopende rentevaste periode is afgelopen? Dan zult u mogelijk een boeterente moeten betalen. Uw geldverstrekker loopt dan namelijk de rente mis die u hebt afgesproken. 

Uw geldverstrekker berekent of u een boeterente verschuldigd bent en hoe hoog deze is. Daarbij wordt gekeken naar de huidige rente, hoe lang de resterende looptijd is en hoe hoog de rente voor de resterende periode zou zijn. U doet er goed aan om eerst te informeren hoe hoog de boeterente zal zijn, voordat u uw contract openbreekt. 

Het woord boete klinkt vervelend en ook de hoogte van het bedrag kan u tegenvallen. Echter, als we doorrekenen wat het oversluiten betekent voor de resterende looptijd, kan het zijn dat u hiermee uiteindelijk wel veel bespaart. Wilt u weten wat de consequenties zijn? Wij berekenen het graag voor u.

Op onze website kunt u meer lezen over het oversluiten of het voortijdig verlengen van uw hypotheek. En uiteraard kunt u bij vragen altijd contact met ons opnemen, wij adviseren u graag.

Maak gebruik van de kennis van onze hypotheekadviseurs…