HGS-Hypotheken-Notaris_1720x635

Wat doet de notaris?

Notariële akten voor de koop van uw huis

Om daadwerkelijk eigenaar van een huis te worden, is een bezoek aan de notaris noodzakelijk. De notaris stelt aan de hand van de documenten die we aangeleverd hebben twee notariële akten op:

 

  • Akte van levering

In de akte van levering staan alle voorwaarden en afspraken rondom de koop van uw woning en de bijbehorende grond omschreven. Deze akte wordt ondertekend door de verkopende partij, door u als koper en de notaris. Dit is dan ook gelijk het eigendomsbewijs van het huis. Daarnaast verzorgt de notaris de inschrijving in het Kadaster. 
 

HGS-Hypotheken-Notaris_665x333
  • Hypotheekakte

In de hypotheekakte staat wat u en uw geldverstrekker samen overeengekomen zijn als het gaat over uw lening. Deze akte wordt ondertekend door u, door de notaris en de geldverstrekker. In de meeste gevallen is de notaris gemachtigd om namens de geldverstrekker te tekenen. Daarnaast zorgt de notaris ervoor dat uw hypotheek geregistreerd wordt in het Kadaster en dat alle betrokken partijen het geld ontvangen zoals afgesproken. De kosten voor deze akte zijn fiscaal aftrekbaar, voor de akte van levering is dat niet het geval.

 

  • Vrije tarieven

Koopt u een bestaande woning, dan zijn deze kosten meestal voor u als koper. Daarom kunt u kiezen met welke notaris u in zee gaat. Er zijn geen standaardtarieven voor notarissen. Het loont daarom de moeite om offertes te vergelijken. Heeft u meer zaken die vastgelegd moeten worden, zoals bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden, een samenlevingscontract of testament, kunt u dit wellicht gelijk regelen.

HGS-Hypotheken-Notaris_400x400

 

Tip! 

Is het bij de koop van uw huis denkbaar dat u het in de toekomst gaat verbouwen? Dan adviseren wij u om uw hypotheek vast hoger in te laten schrijven bij de notaris. Als u daadwerkelijk gaat verbouwen en u blijft onder het bedrag waarvoor u de hypotheek heeft laten inschrijven, hoeft u niet opnieuw naar de notaris. Dat scheelt u kosten.

Denkt u er ook aan dat uw huis op het moment van passeren verzekerd moet zijn?

Meer weten over de notaris? Meer weten over de notaris?

Onze geldverstrekkers

‘Bij ons ging het om een bijzondere situatie. We hebben op een zeer prettige wijze duidelijke uitleg gekregen en er werd volop met ons meegedacht.’