HGS-Hypotheken-Oversluiten_1720x635

Ik wil oversluiten

Waarom uw hypotheek oversluiten?

Er zijn verschillende redenen te bedenken om uw hypotheek over te sluiten Zo kan de huidige rente lager zijn dan de hypotheekrente die u nu betaalt. Misschien kunt u uw maandlasten verlagen door uw hypotheek over te sluiten en mogelijk kunt u uw overwaarde verzilveren. Of wellicht wilt u meer lenen om een verbouwing te kunnen bekostigen. Het kan ook zijn dat u liever overstapt op een andere hypotheekvorm met betere voorwaarden. Graag denken wij met u mee en bekijken we samen wat in uw geval de beste optie is. 

 

 

HGS-Hypotheken-Oversluiten_665x333

 

Rentevaste periode openbreken

Wanneer u bij uw huidige geldverstrekker wilt blijven, kunt u wellicht de rentevaste periode openbreken en voortijdig een nieuwe rentevaste periode aangaan met een lagere rente. U zult dan wel een boete moeten betalen omdat u dat contract met de geldverstrekker opzegt. Toch kan dit wel voordelig voor u zijn, wij kunnen dit voor u berekenen. Meer over het openbreken van de rentevaste periode leest u hier.

 

Rentemiddelen

Als de actuele rente lager is dan het percentage dat u met uw geldverstrekker overeengekomen bent, kunt u ook te kiezen voor rentemiddeling. U blijft dan ook bij uw huidige geldverstrekker. U betaalt dan het gemiddelde rentepercentage van de rente die u al betaalde én de actuele lagere rente. Wilt u meer weten over rentemiddeling? Klik hier.

 

Hypotheek oversluiten

U kunt er ook voor kiezen om in zee te gaan met een andere geldverstrekker. Bijvoorbeeld omdat het aanbod en de voorwaarden beter zijn. We bekijken uw situatie en als het inderdaad voordelig voor u uitpakt, beëindigen we uw huidige hypotheek en sluiten we een nieuwe af. Uiteraard kijken we hierbij naar uw situatie, zoals uw inkomen, wat u maandelijks kunt besteden, of u wellicht eigen geld wilt inbrengen en de verhouding tussen de hypotheeksom en de waarde van de woning. Op basis hiervan bekijken wij wat voor u de beste optie is.

Het is niet altijd voordeliger om over te sluiten. Heeft u bijvoorbeeld nu een bankspaarhypotheek, dan kan het raadzaam zijn om deze niet over te sluiten vanwege de fiscale voordelen van deze hypotheekvorm.  

HGS-Hypotheken-Oversluiten_400x400

 

Houdt u er rekening mee dat er bij oversluiten diverse kosten komen kijken:

 

  • Oversluitboete

Als we uw huidige hypotheek beëindigen voor het einde van de rentevaste periode en u stapt over op een andere geldverstrekker, zult u een oversluitboete moeten betalen. Dit als compensatie voor de inkomsten die uw geldverstrekker misloopt, nu u de eerder gemaakte afspraken verbreekt. Hoe hoog de oversluitboete zal zijn, kunnen wij voor u berekenen.

Het woord boete klinkt vervelend en ook de hoogte van het bedrag kan u tegenvallen. Echter, als we doorrekenen wat het oversluiten betekent voor de resterende looptijd, kan het zijn dat u hiermee uiteindelijk wel veel bespaart. We bekijken graag samen hoe dit in uw geval zal zijn. Daarnaast is de boete ook nog eens fiscaal aftrekbaar, onze afdeling Administratie vertelt u hier graag meer over.

Is uw rentevaste periode afgelopen? Dan hoeft u geen oversluitboete te betalen.

 

  • Taxatiekosten

Mogelijk zal uw huis opnieuw getaxeerd moeten worden. Dit is afhankelijk van de voorwaarden van de geldverstrekker. We bekijken wat in uw geval nodig is. In sommige gevallen kunnen we in plaats van een taxatie ook gebruikmaken van de WOZ-waarde. 

 

  • Notariskosten

Omdat het om een nieuwe hypotheek gaat, komt de notaris hier ook weer aan te pas.

 

  • Advies- en afsluitkosten

Als hypotheekadviseur rekenen wij ook advies- en afsluitkosten.

 

Het is overigens mogelijk om de oversluitkosten mee te financieren in uw hypotheek. Oversluitkosten zijn eenmalig fiscaal aftrekbaar. De rente is niet aftrekbaar omdat dit deel van hypotheek niet voor de woning wordt gebruikt.

Is oversluiten gunstig voor u? Is oversluiten gunstig voor u?

Onze geldverstrekkers

‘Uitstekende advisering én assistentie bij het kiezen en vervolgens aanvragen van de benodigde hypotheek!’