HGS-Hypotheken-Energielabel_1720x635

Energielabel

Waarom een energielabel?

Een energielabel voor woningen laat zien hoe energiezuinig een huis is. Koopt u een huis, dan hoort u het energielabel erbij te ontvangen, ook als het gaat om nieuwbouw. Het label is in het leven geroepen om mensen bewust te maken van de hoeveelheid energie die gebruikt wordt. Welk label uw huis krijgt, hangt af van de mate van isolering, hoe wordt het huis verwarmd, geventileerd, etc. Als u het label aanvraagt, ontvangt u een rapport waarin de energieprestatie van de woning omschreven wordt. Ook kunt u zien welke punten u kunt verbeteren om het verbruik omlaag te brengen.

HGS-Hypotheken-Energielabel_665x333

 

Verplicht bij overdracht

Wanneer u uw huis wilt verkopen, zult u moeten beschikken over een geldig energielabel (tenzij het een monument betreft). Dit label kunt u bij de overdracht van uw huis aan de koper overhandigen. Kunt u dit niet? Dan kunt u een boete krijgen. Deze boete is sinds 1 november 2021 maar liefst € 435.

Met ingang van 1 januari 2022 is het verplicht om het energielabel te vermelden als u adverteert met uw woning, zodat potentiële kopers in kunnen schatten welke energiekosten zij ongeveer kunnen verwachten en wat mogelijk is om de woning verder te verduurzamen.

HGS-Hypotheken-Energielabel_400x400

 

Energielabel aanvragen

Wilt u een energielabel aanvragen, kunt u dit doen bij een energieadviseur woningbouw. Deze adviseur komt bij u langs en bekijkt de woning en welke maatregelen zijn getroffen met het oog op verduurzaming. Aan de hand daarvan wordt berekend hoeveel energie nodig is om het huis te verwarmen, te verkoelen, te ventileren en hoeveel energie er nodig is om warm water te krijgen. Op basis hiervan wordt uw letter op het certificaat vastgesteld. Het energielabel is 10 jaar geldig.

Heeft u vragen over het energielabel? Heeft u vragen over het energielabel?

Onze geldverstrekkers

‘Uiterst vriendelijk, uiterst deskundig, denkt prima mee om tot oplossingen te komen, geeft heldere informatie en neemt de tijd.’