HGS-Hypotheken-Bouwdepot_1720x635

Bouwdepot bij hypotheek

Koopt u een nieuwbouwhuis of gaat u verbouwen? 

Dan kunt u gebruikmaken van een bouwdepot. In het bouwdepot wordt een deel van uw hypotheek gestort op een geblokkeerde rekening. Facturen die u ontvangt voor de bouw of de verbouwing kunt u uit dit depot betalen. De facturen mogen alleen zaken bevatten die onlosmakelijk met het huis verbonden zijn, denk aan bouwmaterialen voor bijvoorbeeld een uitbouw of dakkapel. De arbeidsuren van de aannemer mogen ook uit het bouwdepot betaald worden. 

U kunt de facturen doorsturen naar uw geldverstrekker en deze zorgt ervoor dat de facturen direct betaald worden. In sommige gevallen kunt u een factuur voorschieten en dit vervolgens declareren bij uw geldverstrekker. Wel is het goed om van tevoren te informeren wat de exacte mogelijkheden bij uw geldverstrekker zijn.

HGS-Hypotheken-Bouwdepot_665x333


Looptijd van het bouwdepot

Geldverstrekkers kunnen zelf bepalen hoe lang het bouwdepot geldig is. Vaak wordt twee jaar voor een nieuwbouwwoning aangehouden en een jaar voor verbouwing of verduurzaming. In sommige gevallen kan dit verlengd worden als dat nodig zou zijn. Aan het einde van de looptijd van het bouwdepot wordt de geblokkeerde rekening automatisch opgeheven. Is er geld over? Dan wordt daar de hypotheek mee afgelost. U kunt de geblokkeerde rekening ook zelf opheffen.

Tijdens de looptijd ontvangt u rente over het bedrag in het bouwdepot. U betaalt pas rente als er een factuur wordt betaald. De rente die u dan betaalt, wordt berekend over het factuurbedrag. Deze rente is meestal even hoog als uw hypotheekrente. Deze bedragen worden met elkaar verrekend. Hoe minder geld er in het bouwdepot zit, hoe minder rente u ontvangt en hoe meer u betaalt.

HGS-Hypotheken-Bouwdepot_400x400


Tip! 

Is het bij de koop van uw huis denkbaar dat u het in de toekomst gaat verbouwen? Dan adviseren wij u om uw hypotheek vast hoger in te laten schrijven bij de notaris. Als u daadwerkelijk gaat verbouwen en u blijft onder het bedrag waarvoor u de hypotheek heeft laten inschrijven, hoeft u niet opnieuw naar de notaris. Dat scheelt u kosten. In veel gevallen is een nieuwe taxatie wel noodzakelijk.

Wij kunnen een bouwdepot voor u aanvragen als u uw hypotheek afsluit. Als uw verbouwplannen pas later ontstaan, kunnen wij dit alsnog voor u regelen.

Meer weten over de mogelijkheden? Meer weten over de mogelijkheden?

Onze geldverstrekkers

‘Er wordt snel gereageerd en geregeld. Daardoor kan je het zelf wat meer loslaten want Bertus liet ons weten wat we moesten doen en regelen. Aan te raden voor eenieder.’