HGS-Hypotheken-NHG_1720x635

Hoe werkt Nationale Hypotheek Garantie?

Nationale Hypotheek Garantie, wat is dat?

Stel, u heeft een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Als u bijvoorbeeld door een scheiding of het overlijden van uw partner, door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid uw hypotheek niet meer kunt betalen, zal er een oplossing gezocht moeten worden. Uw geldverstrekker zal alle mogelijkheden onderzoeken en benutten om uw woning te kunnen behouden. Soms kan dat in de vorm van een rentepauze.

HGS-Hypotheken-NHG_665x333

 

Mocht uw huis toch onverhoopt verkocht moeten worden en er ontstaat een restschuld, dan betaalt NHG deze restschuld onder voorwaarden aan uw geldverstrekker terug. Uw geldverstrekker loopt door NHG dus minder risico. In ruil daarvoor betaalt u een lagere rente. Dit voordeel kan oplopen tot 0,5% per jaar.

In de meeste gevallen is een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie dan ook voordeliger dan zonder. Toch zijn er gevallen waarbij de kosten voor het afsluiten hoger uitvallen dan het voordeel van de lagere rente. Wij zullen dan ook altijd kijken wat in uw geval de beste optie is.

 

Nationale Hypotheek Garantie, wat kost dat?

Over het algemeen levert het u meer op dan het u kost. U betaalt immers een lagere rente. Wel zult u bij het afsluiten van de hypotheek eenmalige kosten moeten betalen. In 2022 zijn deze kosten 0,6% van de totale hypotheeksom. Deze kosten zijn overigens fiscaal aftrekbaar.

HGS-Hypotheken-NHG_400x400

 

Belangrijkste voorwaarden NHG voor 2023

Om een nieuwe hypotheek met NHG af te sluiten, mag de hypotheek maximaal € 405.000 zijn (100% van de marktwaarde). Bij het oversluiten van een hypotheek mag de hypotheek eveneens maximaal € 405.000 zijn (inclusief bijkomende kosten). 

Wilt u investeren in energiebesparende maatregelen? Dan ligt de grens hoger, namelijk op 106% van de marktwaarde, dat is in 2023 dus € 429.300. Deze 6% moet u dan volledig gebruiken voor de energiebesparende maatregelen. In sommige gevallen kunt u extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen, vraag ons naar de mogelijkheden.

Komt u in aanmerking voor NHG? Komt u in aanmerking voor NHG?

Onze geldverstrekkers

‘Echt fijn geholpen. Vanaf begin tot het einde.’