HGS-Hypotheken-Doorstromer_1720x635

Ik ben doorstromer

Hypotheek bij verhuizing

U bent een doorstromer als u uw oude huis verkoopt en verhuist naar een nieuwe woning. U zult veel moeten regelen, zoals de verkoop van uw oude huis en de volledige afwikkeling daarvan en ook de financiering van uw nieuwe woning. Wat te doen met uw hypotheek bij een verhuizing? Daar komt veel bij kijken, we zetten het een en ander op een rij:

 

  • Maximale hypotheek

Bij het kopen van een nieuw huis is het goed om ongeveer te weten wat u maximaal kunt lenen. Op die manier kunt u gerichter op zoek naar uw nieuwe huis. Een aantal factoren spelen hierbij een rol, zoals uw inkomen, welke maandlasten u kunt en wilt besteden en of u spaargeld in wilt brengen. Heeft u verder nog financiële verplichtingen? Ook niet onbelangrijk is uw huidige hypotheek en wanneer deze is afgesloten. Is dat voor 2013 geweest? Dan zijn er meer mogelijkheden dan bij een hypotheek die na 2013 is afgesloten. Daarnaast kijken we naar uw huidige huis. Wat zal het ongeveer opbrengen als het verkocht wordt en is er sprake van overwaarde? Heeft u wellicht een overbruggingshypotheek nodig? Op basis hiervan kunnen wij berekenen hoe hoog uw hypotheek maximaal kan zijn.

HGS-Hypotheken-Doorstromer_665x333

 

  • Hypotheekrente meenemen

Anders dan toen u uw eerste huis kocht, heeft u al een hypotheek. Als de voorwaarden gunstig zijn, kunt u deze hypotheek wellicht meenemen. Bijvoorbeeld als de afgesproken rente lager is dan de actuele rente. Heeft u een hogere lening nodig? Afhankelijk van de voorwaarden kan dit. Over het extra deel wordt wel de actuele rente berekend.

 

  • Hypotheekvorm meenemen

Het kan ook zijn dat u uw huidige hypotheekvorm graag wilt behouden en dat deze onder de huidige regels niet opnieuw afgesloten kan worden zonder het recht op hypotheekrenteaftrek te verliezen. Heeft u bijvoorbeeld voor 1 januari 2013 een (bank)spaarhypotheek afgesloten en wilt u gebruik blijven maken van oude fiscale regels? Dan kan het zinvol zijn om deze met de bijbehorende (bank)spaarrekening mee te nemen en/of voort te zetten. 

Wilt u uw hypotheek verhogen, dan kunt u een extra annuïtaire hypotheek of lineaire hypotheek afsluiten, waarbij u ook recht hebt op hypotheekrenteaftrek. 

 

  • Overbruggingshypotheek

Misschien koopt u eerst een nieuw huis voordat u uw huidige huis verkoopt. Wanneer u de overwaarde van uw huidige huis wilt gebruiken voor de koop van het nieuwe huis, kan dat pas als het huis verkocht is. U kunt voor de tussenliggende periode een overbruggingshypotheek afsluiten. Dit is een aflossingsvrije hypotheek die u direct boetevrij terug kunt betalen als uw woning verkocht is. Als er na de aflossing nog een bedrag overwaarde over is, kunt u dit gebruiken om uw nieuwe hypotheek te verlagen. Op die manier houdt u recht op hypotheekrenteaftrek. 

De meeste geldverstrekkers financieren niet de gehele verwachte overwaarde. Om ongeveer te berekenen hoe hoog deze hypotheek kan zijn, trekt u de hypotheekschuld van uw huidige huis af van 90% van de taxatiewaarde. De maximale overbruggingshypotheek is dus lager dan de overwaarde van uw huis.

Geldverstrekkers zien deze lening als eigen geld, waardoor u de overwaarde van uw oude huis toch kunt gebruiken. De kosten voor de nieuwe hypotheek zullen hierdoor lager zijn. 

HGS-Hypotheken-Doorstromer_400x400

 

  • Bijleenregeling

Heeft u overwaarde bij de verkoop van uw huis en koopt u een nieuw huis? Dan komt de bijleenregeling van de Belastingdienst in beeld. Om het bedrag van de overwaarde fiscaal af te mogen blijven trekken, zult u de overwaarde moeten gebruiken bij de koop van uw nieuwe huis. De maximale hypotheek waarover u hypotheekrenteaftrek krijgt, is de koopsom van uw nieuwe huis minus de overwaarde. Leent u meer? Dan heeft u over dit bedrag geen recht op renteaftrek.

 

  • Bijkomende kosten

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek zult u met bijkomende kosten te maken krijgen. In de meeste gevallen zal uw nieuwe woning namelijk getaxeerd moeten worden, de notaris zal het juridische deel afwikkelen en ook wij rekenen als hypotheekadviseur advies- en afsluitkosten. Wij zullen u hier van tevoren meer over vertellen. Deze kosten zijn overigens fiscaal aftrekbaar, onze afdeling Administratie kan u hierbij helpen.

Wilt u weten wat in uw geval de beste optie is? Wilt u weten wat in uw geval de beste optie is?

Onze geldverstrekkers

‘Al mijn vragen werden continu beantwoord. Altijd behulpzaam en neemt je zorgen weg! Verder vragen ze ook nog eens een hele schappelijke prijs. Ik zou hier zeker weer heen gaan!’