HGS-Hypotheken-Taxatie_1720x635

Taxatie van uw huis

Wanneer is een taxatierapport nodig?

Wanneer u een bestaand huis koopt, vragen wij u bij de aanvraag van uw hypotheek om een taxatierapport van de woning. In het taxatierapport staan alle kenmerken van het huis, bijvoorbeeld de grootte, het aantal verdiepingen, de indeling, de afmetingen van de eventuele tuin of garage, de staat van het onderhoud, etc. Met een taxatierapport kunnen we bij de geldverstrekker aantonen dat de koopprijs overeenkomt met de waarde van de woning. Koopt u een nieuwbouwwoning? Dan is een taxatierapport niet nodig.

HGS-Hypotheken-Taxatie_665x333

 

Gecertificeerde taxateur

Als u een taxatierapport nodig heeft, bijvoorbeeld voor een nieuwe hypotheek of het oversluiten ervan, kunnen wij een afspraak voor u maken met een gecertificeerde taxateur. De taxateur komt fysiek langs om de woning te taxeren. Dit dient een onafhankelijke taxateur te zijn, daarom mag deze persoon niet bij de (ver)koop van de woning betrokken zijn geweest. 

Voor een hypotheekaanvraag moet het taxatierapport gevalideerd worden. Het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut) beoordeelt en keurt taxaties van de taxateurs die bij dit instituut aangesloten zijn. Zij controleren of de taxatie volgens de richtlijnen is uitgevoerd en opgesteld. Is dat het geval, weet de geldverstrekker dat de kwaliteit van het taxatierapport gegarandeerd is. 

De taxatiekosten zijn voor de koper en zijn fiscaal aftrekbaar.

HGS-Hypotheken-Taxatie_400x400

 

Woningwaarde lager dan de koopsom?

Sinds 2018 kunt u maximaal 100% van de woning lenen. Echter, het komt voor dat huizen boven de vraagprijs en daarmee de woningwaarde worden verkocht. Het kan dus zijn dat u niet de gehele koopsom kunt lenen. Als de taxatiewaarde lager ligt dan de koopsom, zult u het verschil mogelijk zelf moeten betalen. Goed om bij stil te staan bij het uitbrengen van uw bod.

Wilt u meer weten over een taxatie? Wilt u meer weten over een taxatie?

Onze geldverstrekkers

‘Daan heeft ons op een fijne manier geholpen.
Deskundig, accuraat, vriendelijk en betrouwbaar.’