HGS-Hypotheken-Starter_1720x635

Ik ben starter

Je eerste woning

Een woning kopen, dat doe je niet zomaar! Een spannende tijd breekt aan, er moet veel geregeld worden en je moet beslissingen nemen over diverse belangrijke zaken. We geven je alvast wat informatie:

 

  • Maximale hypotheek

Allereerst is het goed om te weten wat je ongeveer kunt lenen, zodat je weet welke woningen binnen je bereik liggen. We kijken hierbij naar je inkomen, maar ook wat de koop van je woning betekent voor je maandlasten. Wat kun en wil je per maand besteden aan woonlasten? Welke overige financiële verplichtingen heb je? Wat bij het bepalen van de maximale hypotheek nog meer meespeelt, is of je eigen geld kunt inbrengen. 
 

HGS-Hypotheken-Starter_665x333

In sommige gevallen kunnen ouders helpen door middel van een schenking waardoor je minder hypotheek nodig hebt. Hiervoor moet je wel voldoen aan de voorwaarden van de Belastingdienst. Ook kunnen ouders soms onder voorwaarden garant staan en meer zekerheid bieden door het hypotheekcontract mede te ondertekenen. De geldverstrekker mag indien nodig de schuld opeisen bij iedereen die getekend heeft. 

Ben je minimaal 12 maanden zzp’er? Ook dan is er vaak al veel mogelijk. Graag kijken we samen naar de mogelijkheden voor jou.

 

  • Hypotheekvormen voor starters

Als je als starter nu een huis koopt, heb je als je gebruik wilt maken van de hypotheekrenteaftrek de keuze uit twee hypotheekvormen: de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Bij beide vormen bestaan je maandlasten uit een deel rente en een deel aflossing. Deze delen zijn zo opgebouwd dat je aan het einde van de looptijd de gehele lening afbetaald hebt. 

Bij de annuïteitenhypotheek zijn de maandlasten elke maand even hoog. Je betaalt een deel rente en een deel aflossing. In het begin betaal je veel rente en los je naar verhouding minder af, later draait dat om. Bij de lineaire hypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag als aflossing. Doordat je elke maand aflost, wordt de hypotheekrente die je moet betalen steeds minder en daarmee daalt je maandlast ook. 

Wanneer je niet per se gebruik wilt maken van hypotheekrenteaftrek, maar kiest voor lagere maandlasten, kun je ook een aflossingsvrije hypotheek nemen. Hiermee kun je maximaal de helft van de waarde van je woning financieren. De maandlasten zijn lager omdat je alleen rente betaalt, geen aflossing. De andere helft kun je in een andere hypotheekvorm onderbrengen, zoals de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek. 

Meer over deze hypotheekvormen lees je hier. 

 

  • Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Sluit je een hypotheek af en voldoe je aan de voorwaarden, kun je deze afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie. Dit geeft de geldverstrekker meer zekerheid en daarom ontvang je een korting op de rente die kan oplopen tot 0,5% per jaar. 

Klik hier als je meer wilt weten over de Nationale Hypotheek Garantie.

 

  • Hypotheken én Starterslening

Het lijkt hetzelfde, maar het is het niet. In sommige gevallen kun je naast je hypotheek een Starterslening afsluiten. Dit is een extra lening naast je hypotheek, waarmee je meer kunt lenen voor een koopwoning. In de eerste drie jaar hoef je hiervoor geen rente of aflossing te betalen. Deze Starterslening wordt aangeboden door een heel aantal gemeenten, lees hier meer.

HGS-Hypotheken-Starter_400x400

 

  • Bijkomende kosten

Naast de maandelijkse kosten die je zult gaan betalen, zul je bij het afsluiten van een hypotheek ook eenmalige kosten moeten betalen. In de meeste gevallen zal je nieuwe woning namelijk getaxeerd moeten worden, de notaris zal het juridische deel afwikkelen en ook wij rekenen als hypotheekadviseur advies- en afsluitkosten. Wij zullen je hier van tevoren meer over vertellen. Deze kosten zijn overigens fiscaal aftrekbaar, onze afdeling Administratie kan je hierbij helpen.

 

Wij denken graag met je mee, adviseren je en loodsen je door alles rondom de aanvraag van de hypotheek heen. 
 

Bel, mail, app of kom langs voor advies. Bel, mail, app of kom langs voor advies.

Onze geldverstrekkers

‘Daan heeft goed gekeken wat mijn mogelijkheden waren. Hij heeft mogelijkheden aangedragen en verder meegekeken. Zeker het advies waard!’