HGS-Hypotheken-Extra-aflossen_1720x635

Extra aflossen

Een financiële meevaller of wilt u iets doen met uw spaargeld? 

Dan kan het interessant zijn om extra af te lossen op uw hypotheek. Per jaar kunt u namelijk een deel van de hypotheek boetevrij aflossen. Het hangt van de geldverstrekker af hoe groot dat deel is en welke voorwaarden zij eventueel hebben, denk bijvoorbeeld aan een minimumbedrag. 

 

Boetevrij aflossen, wat houdt dat in?

Lost u meer af dan in de voorwaarden omschreven staat, kan het zijn dat u een boete moet betalen. Bijvoorbeeld als de rente op dat moment lager is dan in uw voorwaarden staat.

HGS-Hypotheken-Extra-aflossen_665x333


Een hoger bedrag kunt u vaak wel boetevrij aflossen als bijvoorbeeld de rentevrije periode afloopt of als u uw huis verkoopt. Uiteraard vertellen wij u graag hoeveel u in uw geval extra af kunt lossen. Daarnaast denken wij graag met u mee of het ook verstandig is en welke mogelijkheden er zijn. Zo kan het bijvoorbeeld mogelijk zijn dat u door de extra aflossing in een lagere risicoklasse valt. Hierdoor hoeft u minder rente te betalen en daalt uw maandlast. 

 

Afhankelijk van hypotheekvorm

De mogelijkheden zijn afhankelijk van uw hypotheekvorm. Heeft u een aflossingsvrije hypotheek, dan zal deze aan het einde van de looptijd sowieso afgelost moeten worden. Maar heeft u bijvoorbeeld een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek, dan is het niet interessant om extra af te lossen als de rente van uw (bank)spaarhypotheek hoger is dan de huidige spaarrente. Als u aflost, wordt het rendement op uw spaarpolis of de bankspaarrekening die aan de hypotheek gekoppeld is namelijk lager. U kunt daarom in dat geval beter niet aflossen. 

HGS-Hypotheken-Extra-aflossen_400x400


Voordelen en nadelen

Een extra aflossing kan voordelig voor u uitpakken. Zo wordt uw hypotheekschuld kleiner en kunnen uw maandlasten mogelijk omlaag. Echter, u stopt uw geld in stenen, waardoor u er niet zomaar over kunt beschikken als dat nodig zou zijn. Daarnaast kunt u ook minder gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek. Wij denken daarom graag met u mee en kijken wat een extra aflossing in uw geval oplevert.

Wilt u weten wat verstandig is voor u? Wilt u weten wat verstandig is voor u?

Onze geldverstrekkers

‘Vriendelijk, reageert snel, weet precies wat onze situatie is, dichtbij en betrokken. Kundig en geeft helder advies.’