HGS-Administratie-Ondernemer-Bedrijfsstaking-1720x635

Bedrijfsstaking

Uw bedrijf beëindigen of verkopen

Ooit bent u met veel enthousiasme begonnen als ondernemer. Toch denkt u er nu over na om te stoppen. Hier kunt u verschillende redenen voor hebben. Misschien is uw bedrijf zodanig veranderd dat u behoefte heeft aan een nieuwe uitdaging. Of komt uw pensioen in zicht? Wilt u liever minder verantwoordelijkheid? Welke reden dan ook, er komt veel bij bedrijfsbeëindiging kijken. We denken met u mee en helpen u om uw bedrijf in financieel en fiscaal opzicht tot een goed einde te brengen. We raden u sowieso aan om voldoende tijd te nemen voor dit proces, zodat u geen overhaaste beslissingen hoeft te nemen.
 

HGS-Administratie-Ondernemer-Bedrijfsstaking-665x333

Het staken van uw bedrijf kan op meerdere mogelijkheden:

  • U kunt uw bedrijf staken door uw onderneming uit te schrijven bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel brengt de Belastingdienst op de hoogte. Uw btw-nummer wordt stopgezet.
  • Ook kunt u uw bedrijf beëindigen door het te verkopen of te verhuren.
  • Wanneer u de rechtsvorm van uw bedrijf wijzigt - bijvoorbeeld van eenmanszaak naar bv - kan het zijn dat de Belastingdienst dit ziet als bedrijfsstaking en vervolgens een nieuwe start. Mocht u de rechtsvorm van uw bedrijf willen wijzigen, is het dus goed om u tijdig te laten informeren. Wij kunnen u meer vertellen over mogelijke consequenties.
  • Als u onverhoopt komt te overlijden, zal uw bedrijf ook beëindigd of gewijzigd moeten worden. Uw nabestaanden zullen dit moeten afwikkelen. Het bedrijf kan beëindigd worden, ook kunnen uw nabestaanden ervoor kiezen om de onderneming voort te zetten. Mogelijk kunnen zij dan gebruikmaken van de bedrijfsopvolgingsregeling, waardoor zij minder of geen erfbelasting hoeven te betalen.

 

Uw bedrijf verkopen

Wanneer u uw bedrijf wilt verkopen, doet u er goed aan om na te gaan welke zaken geregeld moeten worden om de verkoopwaarde te maximaliseren. En hoe wilt u uw bedrijf verkopen, heeft u een interne overnamekandidaat of wordt het een externe partij? Wilt u eventueel wel betrokken blijven na de verkoop of neemt u volledig afscheid? 

Dit kunt u allemaal vastleggen in een plan van aanpak. Wij hebben hier ervaring mee en helpen en adviseren u. Wanneer het nodig en/of wenselijk is, hebben wij externe specialisten. En natuurlijk zorgen wij ervoor dat alle fiscale zaken op de meest gunstige manier afgerond worden. Wij kunnen de hoogte van de fiscale claim die ontstaat door de verkoop berekenen, zodat u weet wat u kunt verwachten. Wanneer u winst maakt bij de verkoop, zullen wij onderzoeken of u recht heeft op stakingsaftrek. Wellicht zult u door deze aftrekpost minder belasting hoeven betalen.
 

HGS-Administratie-Ondernemer-Bedrijfsstaking-400x400

Uw bedrijf beëindigen

U kunt uw onderneming staken door u uit te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Maar daar bent u er nog niet mee. U zult uw klantenkring en leveranciers op de hoogte moeten brengen en contracten op moeten zeggen. Heeft u personeel? Ook daar moet een goed plan voor komen. U zult er ook voor moeten zorgen dat alles belastingtechnisch goed afgehandeld wordt. Zo zult u voor de laatste periode bijvoorbeeld de btw-aangifte nog moeten doen. Mogelijk zijn er nog meer belastingen die u moet betalen, bijvoorbeeld wanneer u goederen aan uw bedrijf onttrekt voor privégebruik. Dit heeft invloed op uw inkomstenbelasting. 

Wij zijn volledig bekend met de wet- en regelgeving en kunnen de hoogte van de fiscale claim voor u berekenen. Mocht het nodig zijn, kunnen wij externe specialisten inschakelen. Wij helpen u om alles op de meest gunstige manier en zonder verrassingen achteraf af te handelen.
 

Hulp nodig bij bedrijfsstaking? Hulp nodig bij bedrijfsstaking?

Online boekhouden levert u tijdwinst op.

Hoe? Dat vertellen wij u in een vrijblijvend adviesgesprek.